pátek 10. ledna 2020

Sněžníkovský mramor

Sněžník marble ( sněžníkovský mramor ) from Horní. Na hřbetu hory se nachází rašeliniště, na jihozápadu pak lom na tzv. Jsou zde také zastoupeny krasové jevy, např.


Na stavbu použit neobvykle vysoký počet mramorů a kamenů: druhů mramorů : sněžníkovský mramor , suchomastský m. Hlavní rozvoj těžby a zpracování mramoru v. Výtěžné bloky se zpracovávají.

Portaro - Webový katalog knihovny. Horní Morava) – zříceninový má na vyleštěných plochách kresby v hnědých tónech (Florencie v Itálii, Sudoměřice). List of types of marble. The following is a list of various types of marble according to location. NB: Marble-like stone which is not true marble according to geologists is include but is indicated by italics and an endnote).


Mramor kararský se vyznačuje sněhobílou barvou. Označení dostal podle města Carrara v Itálii, mramor šternberský je bílý (Český Šternberk), cetechovický mramor je bílý (Cetechovice). Po technologické stránce je sněžníkovský mramor vhodný pro kamenické využití i pro výrobu stavebního kamene.

Díky stupni zabarvení a své zajímavé a velice dekorativní kresbě je tato surovina velice žádaná a vhodná zejména na jemně broušené a leštěné kamenické práce, obklady stěn a dlažby pro interiéry. Náhledy slouží pro základní orientaci každý druh kamene se může v struktuře a odstínech částečně lišit podle lokality těžby. Kamenické práce-Radomír Špár.


Mramor uvedla na trh jako Schneebergmarmor, tj. Weiss extra, Graublau a Lebhaft, a provedla z něj řadu prací v Německu i jinde v cizině, včetně Ameriky. Na území NPR Králický sněžník se vyskytuje krystalický vápenec ( sněžníkovský mramor ), který se používá ke kamenické výrobě – po rozřezání, vybroušení a vyleštění na obkladové a schodišťové desky, sokly a jiné výrobky.


Je to nejpestřejší český mramor – může mít různé zbarvení a kresbu, podmíněné různými příměsemi a pigmentem. V současné době je největším a nejvyužívanějším ložiskem mramoru u nás. V minulosti byl používaný v zahraničí hlavně v Německu a USA. Sněžníkovský mramor (okr. Ústní nad Orlicí) – bílý až žlutobílý s šedými až šedočernými šmouhami.


Bílý mramor , jako je kararský, byl velmi ceněným materiálem pro sochaře již od starověku. Dobře se opracovává (stupeň tvrdosti 3), je relativně izotropní, homogenní a odolný proti otřesům při opracovávání. Lom světla v kalcitových krystalech způsobuje „voskový vzhled povrchu a sochám dává dojem živého těla.


Dále se potkáváme s mramorem různých typů a. Platzeltova jeskyně (volně přístupná). Mramor a jeho těžba: Český Šternberk (šternberský mramor ), Cetechovice (cetechovický mramor ), Nedvědice (pernštejnský mramor ), Nehodiv (nehodivský mramor ), Horní Lipová (lipovský mramor ) a Horní Morava ( sněžníkovský mramor ) Vápenec. Vápence jsou celistvé sedimentární horniny.


Mají bílou, až šedavou barvu, ale jsou.

Rozcestník Pod mramorovým lomem 7m n. Dobrý den, prosím o radu, jak na zasilikonování těsnění kolem vany ? Krycí lištu Ravak je vhodné použít především tam, kde se při zednických a obkládačských pracech nepodařilo dodržet dokonale. Mramor je totiž také materiál, který je neodmyslitelně spojen s pohřebnictvím. V tmavém prostoru plném černých a šedých doplňků by tato symbolika jen vynikla. Mramor se proto hodí hlavně do jinak světlých a slunných interiérů.


Ložisko je vázáno na až 150m mocný a přes 4km dlouhý sj. V a jeho nadloží i podloží.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.