čtvrtek 11. dubna 2019

Jak vyčistit hliníkové mince

Mnoho sběratelů se na nás obrací s dotazem jak vyčistit mince a medaile. Osobně mince opláchnu čistou vodou a poté osuším hadříkem,nebo na minci. Dnes po hokeji jsem rychle vyrazil na políčko, hned za barák a padla tato psí známka, musím podotknout že je v supr stavu, jinak může mít mor.


Hliníkové mince nejlépe vyčistíme , když je přidáme do automatické pračky. Jak vyčistit mince doma.

A bez ztráty efektu čištění. Nejjednodušším způsobem vyčištění je obyčejná voda se saponátem. Můžete použít jar, nebo mýdlo. Mince ponořte do vody a nechte odmočit.


Pokud jsou mince hodně. Peníze vyrobené ze slitiny mědi a zinku nejsou zvláště náchylné k korozi, ale čas od času může být nezbytné čištění. Máte-li zájem o to, jak vyčistit mosazné mince doma, měli byste vědět, že tyto prostředky budou účinné: tlustý roztok mýdla, kyselina citrónová a coca-cola.

Tom McElroy-Wild Survival. K čistění budete potřebovat menší nádobu, kuchyňskou sůl, ocet, gumu a textilii na otření. Do nádoby vlijte horkou vodu z rychlovarné konvice. Tekutý čistič na stříbrné mince.


Zlato patří k nejcennějším kovům i proto, že se na něm oproti jiným kovům zub času podepisuje jen málokdy. Proto jsou i zlaté mince většinou ve výborném stavu zachovalosti – bez patiny či ztmavnutí. Hlavně moderní mince jsou raženy ze zlata o vysoké. Proto se v dnešním příspěvku budeme věnovat právě tomuto tématu.


Numismaty z naší nabídky zasíláme vždy v nejlepší dostupné kvalitě. Veškeré mince a medaile odesíláme zákazníkům v ochranných kapslích, které mají zabránit oxidaci, znečištění, ale i mechanickému poškození. Rady našich babiček jsou neskutečné. Jedlá soda a kypřící prášek do pečiva jsou neskutečný pomocníci v domácnosti. Vyčištěná mince je ale samozřejmě přitažlivější, zejména pro numismatické laiky či začátečníky.


Rozhodnete-li se přesto minci vyčistit , mějte na paměti, aby se mince fyzicky nepoškodila! Při čištění hliníku, který je měkký a není odolný proti vrypu, dávejte pozor, abys jej nepoškrábali. Osobně mi to (rychlostí) připomíná téměř rozpouštění mědi v HNO no a určitě by nikoho nenapadlo čistit v ní měděné mince.

Nepoužívejte tedy drátěnky, ocelové kartáče a podobné pomůcky. Vyzkoušejte postup za pomocí běžně dostupných prostředků ve vaší domácnosti. Pojďme se tedy podívat na to, jak se dají precizně a bez poškození vyčistit vaše mince. Na různých stránkách se dočtete o všemožných „babských radách“ jako je použití coca coly nebo kečupu.


Kečup patří do jídla a Coca Cola zase k pití a ne na vaše starožitné mince. Tyto metody sice mohou fungovat, ale také vaše mince můžou nenávratně poškodit! Přidal janapk, dne 14.


V současnosti už sice není v domácnostech hliník tak rozšířený jako v době, kdy se z něj vyrábělo nádobí, přesto se ale tu a tam objevuje. Občas tedy nastane pr. Po vyčištění můžeme minci na několik hodin namočit do.


Když se to bude vařit více jak 10min tak se tu může přehnat a mince bude strašně bílá a nebude k přečtení To je můj recept na čištění hliníkových mincí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.