čtvrtek 11. dubna 2019

Jak oživit vybitou autobaterii

Nebo sice auto normálně otevřete, ale po otočení klíče zůstane uvnitř hrobové ticho a na vás jen zabliká „rozházená” grafika displeje. Pokud se Vám nedaří nastartovat, pravděpodobně to bude vybitou autobaterií. Jak vyměnit autobaterii.


U novějších automobilů se doporučuje navštívit servis, protože výměna si vyžaduje připojení diagnostiky. Většina motoristů se dříve nebo později setká s vybitou baterií, ať už kvůli tomu, že zapomněli vypnout světla, nechali klíček v zapalování, nebo zkrátka kvůli opotřebení baterie. Stejně tak se většinou nepovede oživit baterii, která byla úplně vybitá - na delší dobu než cca. V případě oživování vybité autobaterie máme tři základní možnosti, jak postupovat.


Všechny tři uvedené postupy jsou šetrné jak k autobaterii , tak k vozidlu samotnému. U současných moderních vozů se nedoporučuje startování při roztlačení vozu. To je sice technicky možné, hrozí ale.


Jak oživit vybitou autobaterii

Některé typy baterií je možné mírně oživit. Pozor, funguje to především u starších typů baterií, tedy u zinko-uhlíkových a zinko-chloridových článků. Zejména v případě, že často jezdíte v městském provozu nebo vlastníte vůz vybavený větším množstvím elektorniky, je volba kvalitní a výkonné baterie nutná.


Unsubscribe from Renovace IHNAT? Killeroz 127views. Making a tactical walls.


Jak oživit vybitou autobaterii

Když jsem přišla po týdnech strávených v nemocnici k autu, tak se akorát jemně rozsvítily kontrolky na přístrojovém panelu, ale nastartovat se nepodařilo. Nabíjení nemá trvat víc jak deset hodin. Pro moderní vozy se doporučuje používat automatická nabíječka analyzující stav baterie. Vyplatí se mít jednu nabíječku vždy po ruce, určitě vám nejednou pomůže autobaterii oživit.


Autobaterii plně nabije, nepřebije a. Nikdy nedobíjíme zmrzlou či přehřátou autobaterii (teplota vyšší než stupňů). Kontrola napětí v autobaterii se přitom vyplatí. Pokud porucha není odhalena včas a dospěje až k úplnému vybití článku, končí u moderních akumulátorů téměř vždy jeho zničením. Možností je několik a my jsme všechny otestovali. Vybitý akumulátor může zmrznout.


Jak oživit vybitou autobaterii

Nastoupíte do auta a zjistíte, že motor nestartuje a světla nesvítí. Poté, co auto roztlačíte, byste měli zjistit, zda pot�. Upozornění: Baterii nelze zasílat poštou nebo běžnými přepravními službami, neboť obsahuje kyselinu (elektrolyt).


S vybitou batériou si poradíte aj bez štartovacích káblov. Malé externé batérie, známe ako Jump Starter Power Bank, dodajú energiu potrebnú pre naštartovanie. Aby ste mohli odoberať príspevky tohto auto. Pokyny k bezpečnému nabíjení baterie. Před rokem a půl jsem koupil novou autobaterii Sznajder silver 12V Ah 700A.


Jak oživit vybitou autobaterii

Po dvou měsících jsem přišel k vozidlu, které jsem tuto dobu neprovozoval a baterie je úplně vybitá- signalizace černé barvy. Dal jsem nabít a nic. V servisu mi provedli zátěžá a baterie je prý mrtvá.


Bezúdržbová autobaterie má velmi podobnou konstrukci jako normální údrž. Dnešní auta jsou vybavena alternátory a ty při běžném používání vozidla udržují baterii v plně nabitém stavu. I přesto se však může stát, že budete potřebovat autobaterii dobít – nejčastěji z důvodů, že vám auto déle stálo nebo jezdíte krátké trasy. Příčinou vybitého akumulátoru nejsou ani tak první mrazy, jako letní teploty, které daly autobaterii , jak se říká, „pořádně zabrat“.


Mrazy jsou pak spouštěčem, jenž vede k tomu, že automobil nerozjedete. Kabely i kontakty na autobaterii jsou obvykle barevně rozlišené, takže byste se neměli splést Nyní zkuste nastartovat auto s vybitou baterií. Pokud se to nepovede, počkejte pár minut a zkuste to znovu, případně u vozu s nastartovaným motorem přidejte plyn, což zvýší úroveň protékajícího proudu. Podívejte se na vítěze testu v různých cenových kategoriích a vyberte takovou, která se k vašemu akumulátoru hodí. Nenechte se vybitou baterií zaskočit!


Při připojení černého kabelu na auto s vybitou baterií uvidíte zajiskření, toho se nelekněte, je to normální. Nastartuje auto s nabitou baterií a na chvíli zvyšte otáčky motoru. Následně zkuste nastartovat auto s vybitou baterií.


Pokud se nepovede napoprvé, nechte deset patnáct minut auta propojená a pak to zkuste znovu. Máš nabíječku která odmítá oživit špatnou baterii. Chce to klasickou nabiječku s tvrdým proudem nebo jak říkáš nahodit auto přes kabely a zkusit dobít jízdou. Teoreticky by stačila kratší projíždka a potom lehce oživenou baterii dobít tvoji nabíječkou.


Silně zasulfátovanou baterii se již prakticky nepodaří oživit , neboť sulfát vytvoří pevnou krustu, která zabraňuje styku olověných desek s elektrolytem (viz obrázek). Tedy hluboce vybitou autobaterii je nutné dát nabíjet co nejdříve, někdy mohou rozhodovat opravdu hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.