úterý 22. ledna 2019

Expanzní nádoba princip

Expanzní nádoba princip

Demontáž tlakové nádoby ( expanzní nádoba ) z domácí vodárny kvůli získání ventilku. Taky si ukážeme, jak je tam přidělaný vak na vodu a jak vlastně tlaková nádoba funguje. Princip expanzní nádoby. Nádoba je zpravidla z oceli, uvnitř má pryžový vak. Do vaku je přiváděna pod tlakem tekutina.


Tekutina vak roztahuje, ale díky přicházejícímu tlaku se vak neztahuje a drží rozpjatý. Když se přívod vody pod tla. Expanzní nádoba je nutnou součástí solární soustavy. Udržuje tlak mezi minimálním a maximálně možným provozním tlakem.


Obrázek 12: princip expanzní nádoby. Radiátor, pumpa, expanzní nádoba a zbylé díly. Příprava pumpy, expanzní nádoby a radiátorů. Fotovoltaické panely – druhy.


Tlakové a expanzní nádoby jsou progresivním prvkem topenářské techniky. Hlavním úkolem membránové expanzní nádoby ve vytápěcím systému je kompenzovat. Je to z toho důvodu, aby se v expanzní nádobě nehromadily bublinky plynů rozpuštěných ve vodě.


Ventil pro natlakování expanzní nádoby plynem je dole. Při dopouštění plynu nepůsobí na membránu tlak vody (vlevo). Po dosažení předepsaného tlaku plynu se expanzní. Názorný návod jak kontrolovat a dofukovat přetlak vzduchu v tlakové nádobě u domácí vodárny.


CHGNádoba expanzní COSMO MAG-H 12l, max. Mám expanzní nádobu 35l a kotel Protherm panther (kw). Problém nastal ve chvíli, kdy jsem chtěl začít vytápět prádelnu ve sklepě a radiátory v něm byly i po celodenním topení stále studené. Napadlo mě tedy zvýšit tlak v okruhu, což nepomohlo, tak jsem zkoušel, který ventil a uzávěr na otopné soustavě slouží k čemu, přičemž se mi nejspíše podařilo.


Zobrazit dalších produktů. Druhou stranou se připojí k potrubí s kapalinou, která vlivem zahřátí zvyšuje svůj objem, tlačí na membránu a stlačuje plyn. Ten poté pomáhá vyrovnat tlak v systému při poklesu.


Jde o ocelovou nádobu válcového tvaru , která je vyplněná dusíkem a ve které se nachází gumový měch. Tlakové expanzní nádoby mají za úkol vyrovnat objemovou roztažnost soustav pitné či užitkové vody. Konstrukce nádob je na minimální pracovní tlak barů.


Barva nádob bývá zelená a modrá. Nádoby mohou být vybaveny senzorem na kontrolu neporušenosti membrány. Obvyklá hermetická nádrž je naplněna vzduchem. Ve vnitřní části nádrže je instalována speciální membrána.


Expanzní nádoba princip

Tlaková nádoba , tlaková nádrž nebo také tlaková expanzní nádoba , udržuje tlak vody v daném rozmezí. Je sofistikovaným kompenzátorem a akumulátorem, který však dokonale funguje na základních fyzikálních principech a nevyžaduje žádnou elektrickou energii ani jiné zařízení. Stará se o hladký chod celé soustavy, tlumí změny tlaku a hydraulické rázy, zaručuje. V naši nabídce najdete tlakové a expanzní nádoby pro studenou vodu , pro topení , pro teplou vodu , pro solární systémy, a dále náhradní vaky a náhradní příruby.


DE – neprůchozí BUTYL. Pro uzavřené topné a chladící soustavy. Kč (vč. DPH) ks skladem ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.