středa 3. listopadu 2021

Zubní kámen u psů prevence

Chodí k nám opravdu hodně majitelů s velmi rozvinutým zubním kamenem vyžadující jeho co nejrychlejší odstranění ultrazvukem v narkóze. A ano, malá plemena jsou predisponovaná, protože mají zuby většinou nahloučené těsně u sebe a drží se mezi nimi zubní plak, ze kterého zubní kámen vzniká. Momentálně je pro něj narkoza nejméně riziková, je v nejlepším věku, ale musíte počítat s tím, že po vyčištění zubů ultrazvukem je nutné psovi každý den čistit zuby doma.


Ve vyjímečných (zejména pokročilejších stádiích) se může objevit nechutenství (pes zejména odmítá konzumovat granule a „tvrdou stravu). Zubní kámen je úzce spjat s nepříjemně páchnoucím dechem psa. Prevence zubního kamene Prevence zubního kamene u psů je založena na průběžné kontrole stavu chrupu a také v. K rozvoji zubního kamene dochází u většiny psů a koček již kolem 4. U některých plemen i dříve (např. Yorkshire teriér). Nejrizikovější skupinou jsou malá a středně velká plemena psů.


Ale dovede potrápit i velká plemena. Jaká je nejlepší prevence a léčba? K problémům se zubním kamenem přispívá rozvoj civilizace, změny stravovacích návyků a prodlužování věku. U těchto psů jsou zuby příliš těsně u sebe nebo křivé, takže plak může ještě lépe přilnout. Zůstane-li plak na zubech, usadí se na něm minerální soli ze slin, zejména fosforečnan vápenatý, zvtrdnou a vytvoří zubní kámen.


Povrch zubního kamene poskytuje prostor pro další bakterie a usazeniny. Odstranění zubního kamene u psů : a postup povinný. Ignorování radu odborníků je často nezbytnou podmínkou pro rozvoj závažnějšího onemocnění u zvířat.


Náklady na čištění zubů u psů není vysoká, a to zejména v případě, že doba kontaktu v případech, není spuštěna. Mnoho majitelů tvrdí, že zuby psa se čistí samy od sebe při žvýkání potravy. Bohužel tomu tak není a veterináři neustále varují, jaké problémy s sebou zubní kámen nese. Jako první dojde k napadení dásní a rozvoje zánětu dásní, projevujícím se nejprve zarudnutím , později i hnisavým výpotkem kolem zubů, respektive kolem usazeného zubního kamene. K postupné mineralizaci dochází už týdny po vzniku plaku.


Zubní kámen u psů prevence

Barva kamene bývá různá od světle žluté, světle. Naším úkolem je pomoci zvířeti včas a zabránit vzniku komplikací, protože některé z nich se stanou vážnými. Zvažme podrobněji hlavní aspekty této patologie a způsoby její eliminace a prevence.


Na čištění zubů u psů není nic složitého a zvládne to opravdu každý. Pokud je pes klidnější, vystačíte si na čištění zubů sami. Zuby čistíme jakoby ze strany, po nadzvednutí pysku. Abychom dosáhli nejvzdálenějších zubů, můžeme si pomoc prsty a psovi vytáhnout ústní. Nedoporučuje se používání lidské zubní pasty, která způsobuje u psů zažívací potíže.


Po každém jídle se na zubech usazuje plak. Je tomu stejně tak u lidí jako u psů. Pes ani kočka si na rozdíl od člověka pravidelně nečistí zuby. Plak se proto usazuje více a nakonec dojde k jeho mineralizaci v zubní kámen. Usazený zubní kámen postupně dráždí dásně, ty ustupují a obnažují se krčky.


Nejčastějším důvodem k návštěvě veterinární ordinace v souvislosti se zuby bývá zubní kámen. Jedná se o mineralizovaný plak (povlak zubu), který však není sám o sobě považován za onemocnění, ale spíše za kosmetickou vadu. Plak, bez ohledu na stupeň mineralizace, je však jednou z příčin rozvoje zánětu parodontálních tkání u psů.


Podstatné pro rozvoj. Zubnímu kameni předchází tvorba zubního plaku, který je měkký a dá se snadno setřít. Zubní plak, který se skládá ze zbytků potravy a baktérií, mineralizuje a tím vzniká zubní kámen. Míra tvorby zubního kamene je individuální, většinou se zubní kámen tvoří nadměrně u psů malých plemen. Zuby se přirozeně čistí jazykem, pohyby tváří a kousáním.


Velký vliv na usazování zubního kamene má postavení zubů, u plemen s krátkou hlavou jsou zuby usazeny v chrupu abnormálně, a to vede ke. A dělá to dlouhodobě, nenápadně a může způsobit i hodně vážný stav. Proč se vlastně udělá zubní kámen ? Stejně jako u lidí, i u psů a koček se v tlamě tvoří zubní plak.


Zuby jsou pro pejsky velice důležité, a proto je nutné se mu o ně starat, aby mu brzy nevypadaly. Z tohoto důvodu je podstatné řešit vznik zubního kamene.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.