pondělí 24. srpna 2020

Umakartove jadro sadrokarton

S majstrami, ktorí vám prídu stavať bytové jadro zo sadrokartónu, by ste mali dôkladne prebrať, kde plánujete mať zavesenú sanitu, alebo iné ťažšie prvky kúpeľňového nábytku. Robotníci budú podľa toho postupovať a na týchto miestach nainštalujú špeciálne výstuže, ktoré umožnia neskoršiu inštaláciu týchto zariadení. Pokud se chystáte přestavět staré umakartové bytové jádro, jistě se rozhodujete, jak na to. Mezi nejčastěji kladené otázky patří: je sádrokarton dobrým řešením?


Nebo jsou lepší tvárnice typu Ytong nebo Porfix? Hned v úvodu vám vzkazujeme, že sádrokarton je lacinější a plnohodnotné řešení. Renovace umakartového bytového jádra, bez bourání, svépomocí a za zlomek ceny. Umakart je věčný a pokud není jádro vyloženě shnilé vydrží věčnost. Už jsem na podobný dotaz několikrát odpovídal.


Samozřejmě že to jde. Ale z různých důvodů,hlavně pevnostních,bych doporučoval sádrovláknité desky Fermacell nebo dostupnější Rigidur. Technik Jiřík mě to zepsuje,že je to drahé,ale vím o čem mluvím. Ale chtěl bych se zmínit o obložení deskami s reliefem obkladů,z nichž jsem viděl perfektní koupelnu.


Staré jadro zbúrame a nahradíme ho novým murovaným. Druhou alternatívou je ponechanie pôvodného materiálu (umakart, sadrokartón a pod.). Dobry den muzu nalepit sadrokartonove desky RBI na umakartove jadro. Strop je totiž jen kolem 2a nad sadrokarton (cca 2vysoko ) se žádné od větrání. Potřebuji poradit, jak připevnit.


Umakartové jadro už rozhodne nevyhovuje dnešným podmienkam. V panelových domoch predstavovalo rýchlu lacnú variantu výstavby doslova v pásovej výrobe bytu. Dnes už vyšlo z módy a vystriedali ho oveľa modernejšie materiály. Jedinou veľkou nevýhodou umakartové kúpeľne je to, že musíte ponechať záchod aj kúpeľňu na rovnakom mieste.


V prípade úplnej výmeny umakartového jadra treba prebúrať kúpeľňu aj so záchodom. Využíva sa väčšinou v prípade, že chcete kúpeľňu zväčšiť. Nechcete-li se však pouštět do velkých projektů a máte strach z vybití poloviny bytu, nemusíte se ho vůbec tak rychle zbavovat. V prípade, že nemáte umakartové jadro , pripravte si na úhradu nákladov za práce 35- až 40-tisíc korún.


Na kúpu materiálu rátajte 10- až 20-tisíc na obklady a dlažbu, sanita stojí okolo 35- až 45-tisíc. A ešte trochu peňazí na doplnky. Tapety jsou opět v kurzu Další levnou variantou, jak přeměnit místnost, je použití samolepicích omyvatelných tapet.


Na trhu najdete nejrůznější, od imitací dřeva, mramoru či kachliček až po různé květinové nebo abstraktní vzory. Jadro bytu je kombináciou viacerých prvkov zo sadrokartónu. Sadrokartónové priečky, sadrokartónové podhľady, sadrokartónové predsadené steny a špeciálna stavebná chémia tak dokážu obnoviť staré umakartové bytové jadro efektívne a navyše s trvalým výsledkom, s ktorým budete skutočne spokojní.


Laďo, děkuji za Vaší neustálou přítomnost a dobré rady! Navíc 30cm od stropu jsou jakési papírové sklopné dvířka polepená tapetou, které působí velice nepěkně a sádrokartonem bych tak ráda celou plochu sjednotila. Pri použití ocelových profilú je nejlepší a velice rychlé rešení, umakart proste vylámat a místo nej upevnit sadrokarton , záležitost jediného dne.


Umakartove jadro sadrokarton

Ahojte, máme dilemu s priatelom, budeme prerabat byt, kde je stare jadro. Chcem sa spýtať, či odporúčate sadrokarton , pripadne, aka je. Myslíte, že nadišiel ten správny êas na vyhodenie starého haraburdia z povaly a následnú výstavbu nového obytného priestoru?


Ale pre mna je podstatna otazka,ci je murovane jadro lacnejsie alebo drahsie ako sadrokartonove,lebo nazory,ktore som tu cital,su rozne. Chceme, aby bola elegantná, bolo v nej teplo, čisto ako v chirurgickej sále a aby sme sa v nej cítili príjemne. Bez rovných stien a dobrej vodotesnej izolácie to však nepôjde.


Na rekonštruovanom jadre si ukážeme, ako na to. Sadrokartónové stavebné dosky RIGIPS vhodné na výstavbu vnútorných priečok a prekrytie podkrovných priestorov. Sadrokartón je rovnako vhodný aj ako suchá omietka a na vyrovnanie stavebných nerovností až do cm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.