úterý 4. září 2018

Čištění odpadu kypřící prášek

Pravděpodobně je nejvyšší čas pustit se do čištění odpadu. Předcházet zanesení odpadu je možné. A aby to bylo ještě o něco příjemnější, při postupu podle našich návodů budete potřebovat jen to, co jistě máte běžně doma – tedy citrón, jedlou sodu, ocet nebo prášek do pečiva. Jak tedy mít znovu troubu jako novou?


Jednoduše si vyrobte čisticí prostředek smícháním jedlé sody a citrónové šťávy a vytvořte pastu. Kypřící prášek , prášek do pečiva, prdopeč. To všechno jsou názvy nenápadné bílé látky, která se najde v každé domácnosti. Dá se s ní přitom čarovat jak při pečení, tak při úklidu a nejen to, můžete si zahrát na malého chemika a experimentovat zábavně a přitom bezpečně i se svými dětmi.


Jak na ucpaný zapáchající odpad? Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Prášek do pečiva, takzvaný prdopeč, nadzdvihne buchtu a ulehčí také vašemu ucpanému odpadu. Snadné čištění odpadu ve dřezu pomocí kypřícího prášku Nový příspěvek od Matěj Trdelka ned 13. Do odpadu ve dřezu nasypte jedlou sodu nebo kypřící prášek do pečiva a zalijte octem.


Jedná soda je bílý prášek , který se používá nejen v potravinářství ( kypřící prášek ), ale i na bělení zubů, či oblečení, odstraňuje nečistoty, pohlcuje pachy, a v neposlední řadě je to součást hasicích přístrojů. Postačí, když jeden sáček nasypete do sifonu, zalijete 2ml octem a necháte několik minut působit. Nakonec propláchnete větším.


To ovšem neznamená, že hned musíte popadnout telefon a volat drahé instalatéry. Na pach v lednici pomáhá miska s práškem do pečiva. Po dnech vyměňte prášek a dejte jej čerstvý. Lednici je dobré občas i vyčistit a vytřít vlhkým hadrem namočeným octovou vodou.


Můžete do ní také vložit rozkrojené jablko, které spolehlivě pohltí pachy. I tak se pro čištění stačí vybavit skvělými domácími prostředky, jako jsou ocet, citrón, jedlá soda či kypřící prášek. Pokud je trouba hodně zaneřáděná a nečistoty zapečené, musíte proces čištění s domácími prostředky několikrát opakovat nebo se uchýlit ke kupovaným čistícím prostředkům.


Vždy je dobré si před čištěním troubu předehřát. Sůl, jedlá soda, ocet, kypřící prášek. V případě soli, kypřícího prášku a jedlé sody nasypte několik lžic prášku do odpadu a zalijte malým množstvím teplé vody. Nechte přibližně minut působit a poté zalijte větším množstvím teplé. S ucpaným odpadem si poradí i sůl, kypřicí prášek nebo jedlá soda v kombinaci octem a horkou vodou.


Proti reakci v podobě bublání a prskání se chraňte rukavicemi a brýlemi. Pro chemické čištění poslouží hydroxid sodný a prostředky, které jej obsahují. Stačí je nalít nebo nasypat do odpadu.


Pokud potřebujete nutně vyčistit odpad od usazenin v umyvadle a nemáte k dispozici některý z prodávaných chemických prostředků, tak mám vyzkoušený kypřící prášek do pečiva, který se nasype (nejlépe 2-sáčky) do odpadu a zalije se vroucí vodou. A když ani tento postup nepomůže, tak si zakupte velký zvon na odpad. Ocet a soda nebo prášek do pečiva. Nachystejte si směs, která vás na rozdíl od zakoupených čističů vyjde na pouhou „hubičku“.


Až přelijete odpad vřelou vodou, nechejte vodu odtéct a nachystejte si obyčejnou sodu nebo prášek do pečiva. Asi šálek sody vsypejte do odpadu a přelijte ho šálkem a půl octa. Jednoduchý a snadný tip k čištění , třeba se bude hodit i pro čištění jiných kovových věcí. Zatímco v souvislosti s praním je kypřící prášek do pečiva efektivnější, než cokoliv jiného. Rozdíl je velký, protože prášek do pečiva obsahuje pouze hydrogenuhličitanu sodného a dalších složek, jako jsou monokalciumfosfát a síran hlinitý.


Tyto sloučeniny spolu vytvářejí kyselou reakci, zatímco soda je. Skvěle se hodí na záclony: když do kyblíku s teplou vodou nasypete pět kypřicích prášků a do této směsi záclony namočíte na až minut (podle míry zašpinění), zlikvidujete i zažloutlý nádech od cigaretového kouře. Díky prášku do pečiva odstraníte těžce vypratelné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.